<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d12898590\x26blogName\x3d%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://harryjar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://harryjar.blogspot.com/\x26vt\x3d6767149568646578330', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

Στερεοφωνικά και μαρμελάδες

Ρε... μήπως πέθανε ο γκαγκάριν;

monitor 2 και η νέα εποχή που έρχεται στο ελληνικό internet

Στα γρήγορα δυστυχώς αύτο το post γιατί πήζω...

Όπως ξέρετε το μόνιτορ έκλεισε. Ο Παναγιώτης σκέφτεται να το δώσει σε κάποιον άλλο οπότε δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει ακόμα.

Παραδόξως, αλλά και κάπως αναμενόμενα, αυτό έχει πυροδοτήσει έναν οργασμό σκέψεων για το επόμενο monitor. Μέσα σε 2 μόλις μέρες μια καινούρια υπηρεσία ξεπρόβαλλε. Ο Πάρις έχει επίσης μερικές πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις πάνω στο θέμα.

Μερικές δικές μου σκέψεις: Το μόνιτορ του Παναγιώτη είχε ξεκινήσει ως open source project με την ονομασία lilina. Ο Παναγιώτης κάποια στιγμή παρότι ήταν αύτος που το ξεκίνησε σταμάτησε να ασχολείται με το development του έργου αλλά όπως κάθε open source project που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον συνεχίστηκε από άλλους και η εξέλιξή του έχει οδηγήσει εδώ. Υπήρξε και ένα fork το lylina κάτι σαν "lilina 2", του οποίου ένα πρόχειρο στήσιμο μπορείτε να δείτε εδώ. Το μονιτορ στο μεταξύ εξελίχθηκε σαν προσωπικό πλέον project στην υπηρεσία που όλοι ξέρουμε, και η οποία πλέον είχε διαφοροποιηθεί από την original lilina αρκετά.

Αυτά για την ιστορία. Ένα τραγικά σημαντικό κομμάτι του monitor ήταν ότι ακόμα και όταν πλέον έφυγε επισήμως από την lilina, ήταν ανέκαθεν ένα "ανοιχτό" project. Έπαψε να είναι καθαρά open source αλλά παρείχε την δυνατότητα σε άλλους developers να χτίζουν add-ons πάνω του παρέχοντας διάφορες ευκολίες. Όχι κάποιο επίσημο api, αλλά σε γενικές γραμμές τέτοιες προσπάθειες παροτρύνονταν. Δυστυχώς δεν είχαμε πολλές αλλά υπήρξαν κάποιες. Για παράδειγμα όταν μπήκε το feature με τα fonts που μεγάλωναν ανάλογα με το πόσο δημοφηλές ήταν ένα blog κάποιος είχε φτιάξει ένα firefox extension που κρατούσε το monitor στην αρχική του μορφή (μιας και κάποιοι το προτιμούσαν έτσι), το οποίο και ο Παναγιώτης είχε ανακοινώσει και αν θυμάμαι καλά είχε αλλάξει και το css του monitor για να μπορείς πιο εύκολα να κάνεις τέτοιου είδους πειράματα. Δυστυχώς δεν βρίσκω τα links -δεν έχω χρόνο-.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν το γεγονός ότι το monitor έδινε σε opml όλα τα blogs που είχε ως πηγές, πράγμα το οποίο επέτρεπε στον οποιονδήποτε να χτίσει οτιδήποτε project έχοντας κατευθείαν 2000 blog στην database του. Είχα μάλιστα ενα μικρό projectaki στα σκαριά πάνω σε αυτό. (και ναι Πάρι ήταν σε java χεχεεεχε).

Το point που θέλω να κάνω είναι το εξής: Είναι τρομερά σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το openness!!! Εάν τώρα επειδή θα υπάρξει ανταγωνισμός ανάμεσα στις οποιες νέες προσπάθειες, αρχίσουν να κλείνονται για να μην κλέβει ο ένας από τον άλλο ή εάν οι νέες υπηρεσίες απλώς δεν δώσουν σημασία πάμε πολύ απλά ένα βήμα πίσω αντί να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται δημιουργικά. Έφερα για παράδειγμα το mini project που ετοίμαζα (το οποίο τώρα που έκλεισε το monitor δεν μπορώ να το υλοποιήσω μέχρι να ξανανοίξει τουλάχιστον γιατί δεν έχω αυτό το opml), αλλά πιστεύω -όπως έχω ξαναπεί- ότι η ελληνική διαδυκτιακή κοινότητα περνάει σε ένα στάδιο ωριμότητας που θα παράγει καρπούς, τώρα ειδικά που πλέον το internet στην ελλάδα μπαίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Μια πολύ γρήγορη ιδέα που μου ήρθε με βάση όλα αυτά ήταν να δημιουργηθει μια κεντρική database στην οποία θα προστίθεται ένα blog και από εκεί θα τραβάνε feeds όσες καινούριες υπηρεσίες εμφανιστούν. Το focus κατά συνέπεια θα είναι στο πόσο καλή είναι η υπηρεσία αντί στο πόσα blogs έχει. Δεν το βλέπω βεβαια και πολύ εφικτό αλλά είπα να το αναφέρω.

Ας μην ασχοληθούμε άλλο με το αν η καινούρια υπηρεσία θα επιτρέπει ή όχι να βγει ένα blog (βλέπε σποντίτσα στο καινούριο greekbloggers.com : "Δεν κρατάμε κανένα με το ζόρι.") και ας κάνουμε focus σε ποιο σημαντικά θέματα.

Έρχεται μια πολύ συναρπαστική περίοδος για το ελληνικό ιντερνετ. Ας μην την καθυστερήσουμε με κατάλοιπα νοοτροπιων, κλείνοντας περισσότερο αντί να ανοίγουμε τα standards. Το παράδειγμα του monitor δίνει πολλά περισσότερα μαθήματα από το αν το να αφήνεις ένα blog να βγει ή να μπει ή να βάλει κωδικό στο feed ή να εμφανίζεται μόνο σε όσους έχουν jaguar...


Update: Η σποντίτσα που αναφέρω έφυγε από την αρχική σελίδα του greekbloggers.com

ΥΓ: Άλλες υπηρεσίες -που προυπήρχαν- παρόμοιες με το monitor: phigita, kinja

Ετικέτες , , ,

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

10/1/07 23:53 Anonymous Ανώνυμος said...

πολύ ωραία ανάλυση. έμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα για την ιστορία του monitor. πάντως σίγουρα αυτός ο ανταγωνισμός ποιός θα είναι ο καινούργιος βασιλιάς μάλλον μόνο καλό θα κάνει.    



» Δημοσίευση σχολίου


eXTReMe Tracker