<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d12898590\x26blogName\x3d%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://harryjar.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3del\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://harryjar.blogspot.com/\x26vt\x3d6767149568646578330', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Στερεοφωνικά και μαρμελάδες

Ρε... μήπως πέθανε ο γκαγκάριν;

Java apple 2

Τρίτη, Μαρτίου 11, 2008

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πλατφόρμα του Steve Jobs που προσέλκυσε μια μεγάλη μερίδα προγραμματιστών Java (ανάμεσα τους κι εγώ) παύει σιγά σιγά να αποτελεί καλή λύση .
Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τα διαθέσιμα IDEs για προγραμματισμό σε Java:
  1. To MyEclipse μια πολύ δημοφιλής λύση βασισμένη πάνω στο γνωστό Eclipse προσφέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά του μόνο για Windows και Linux.
  2. To Netbeans είναι εμφανές ότι προσπαθεί να διατηρήσει το platform independence αλλά με την Apple να μην βοηθάει, δεν τα καταφέρνει πάντα (βλέπε για παράδειγμα το uml modelling που είναι χαρακτηριστικό του Netbeans από την έκδοση 5.5, το οποίο σε mac λόγω κάποιων bug στο JVM της Apple παρουσιάζει bugs σε σημείο που είναι unusable - βλέπε το screenshot στην αρχή του post)
  3. Άλλες πανάκριβες λύσεις όπως το Rational Application Developer δεν τρέχουν σε mac εξ αρχής...
Αποτέλεσμα; Σκέφτομαι να πάρω ένα μικρό desktop για να στήσω ένα server στο σπίτι, και η προφανής λύση μέχρι τώρα ήταν ένα mac mini. Τις τελευταίες μέρες που το καλοσκέφτομαι και με δεδομένο ότι θα θέλω να κάνω και λίγο προγραμματισμό πάνω του, κλίνω προς την αγορά κάποιου pc... Και είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος Javakias που σιγά-σιγά αποκλείνει από το μήλο...

Ετικέτες , ,

Αριστερά της Θράκης

Τρίτη, Μαρτίου 04, 2008
Προς μόνιμους κατοίκους Ελλάδος μην ομιλόντες την Αγγλικήν: Έχετε υπ'όψιν σας ότι στο εξωτερικό τα Σκόπια ήδη αναφέρονται ως Μακεδονία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επίσης για πολύ κόσμο τα Σκόπια είναι και η μόνη Μακεδονία που υπάρχει, όχι επειδή παίρνουν το μέρος των Σκοπιανών, αλλά απλά επειδή, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση στην Ελλάδα, δεν ξέρουν όλοι τον βασιλιά Φίλιππο, ούτε και τους απασχολεί ιδιαίτερα αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας ή όχι. Και μιας και οι δύο ταινίες (1, 2) βγήκαν σχετικά κοντά η μία με την άλλη, μερικοί παίζει να τα μπερδεύουν και λιγάκι... Κι αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, σκεφτείτε πόσες λεπτομέρειες ξέρετε για τον Τσέγκις Χαν (ή οποιοδήποτε -μη Ελληνικό- σημαντικού μεγέθους ιστορικό πρόσωπο/γεγονός) και πόσο σας απασχολεί από που είναι[1].

[1] Βέβαια, having said that, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξέρουν περισσότερα για την Ελλάδα από ότι ξέρουμε εμείς για αυτούς. Και όχι αυτό δεν είναι επειδή η δικιά μας ιστορία είναι η πιο σημαντική από όλες και καταγόμαστε από τον Σύρειο. Απλά οι κοινωνίες τους είναι πολύ λιγότερο κλειστές από την Ελληνική, κάτι που αντανακλάται έντονα και στην παιδεία τους.

Ετικέτες , , ,

Java Apple

Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

Έχω αρχίσει να υποψιάζομαι ότι σε λίγο καιρό και επισήμως η μόνη πρόταση που θα περιέχει μαζί τις λέξεις "Java" και "apple" θα είναι για να περιγράφει το εικονιζόμενο, μάλλον αντιπαθές, μήλο από το νησί Java. Η γλώσσα προγραμματισμού στο λειτουργικό του ασημένιου laptop σου δεν φαίνεται να έχει πολύ μέλλον ακόμα...

Οι ενδείξεις έχουν αρχίσει να γίνονται σαφής:
  1. Η διαβόητη δήλωση του Jobs "Java's not worth building in. Nobody uses Java anymore. It's this big heavyweight ball and chain..."
  2. H Java 6 ΑΚΟΜΑ δεν έχει βγει για Mac OS. Υπάρχει μόνο μια beta edition που για αρκετό καιρό αφού κυκλοφόρησε το Leopard δεν ήταν καθόλου διαθέσιμη.
  3. Κάτι που δεν έχει ακουστεί πολύ: Το support της apple για java στο quicktime είναι εδώ και καιρό χάλια ενώ φήμες λένε ότι η apple θα το εγκαταλείψει εντελώς[1]. Αν σας ακούγεται ασήμαντο, υπάρχουν πολλές εταιρίες που χρησιμοποιούσαν τον συνδυασμό μιας και το quicktime (σε αντίθεση με τον windows media player) υπάρχει και για windows και για Mac OS και έτσι μαζί με το platform independence της java ήταν μια καλή επιλογή για λύσεις που παίζουν και στις δύο πλατφόρμες. Ακόμα κι αν κάποιος θεωρήσει ότι δεν είναι μεγάλο το κομμάτι της αγοράς που θα απασχολήσει αυτή η εξέλιξη, σίγουρα δείχνει μια τάση από την μεριά της apple.
H Sun από την άλλη μεριά έχει σιωπήσει προς το παρόν, αφήνοντας τον Java developer σε μια κατάσταση παντελούς άγνοιας (με ευθύνη βέβαια της apple που δεν σχολιάζει καθόλου επι του θέματος). Η μόνη λύση που φαίνεται στον ορίζοντα είναι το port του OpenJDK σε mac osx που για ακόμα μια φορά δείχνει την χρηστικότητα και ευελιξία του open source λογισμικού. Είναι ακόμα partial port, με πιο σημαντική έλλειψη την απουσία του aqua στο swing που χρειάζεται X11 windows (λογικό είναι μιας και είναι πολύ μεγάλη δουλειά για τους λίγους μήνες ζωής του project).

[1] Citation needed - Δεν μπορώ να βρω το link τώρα...

Ετικέτες , ,



eXTReMe Tracker